POŽEŠKO SLAVONSKA ŽUPANIJA

Požeška kotlina okružena je Psunjem, Papukom, Krndijom, Diljem i Požeškom gorom. Posebno je zanimljiv sjeverni planinski masiv Papuk, koji svojim grebenima i vrhovima od istočne Tromeđe (713 m) iznad Kutjeva preko glavnog vrha Papuka (953 m) sve do zapadnog Petrovog vrha (615 m) kraj Daruvara štiti kotlinu od sjevernih vjetrova, te čini na južnim padinama klimu blažom nego u samoj Požeškoj kotlini.

Slavonsko gorje nastalo je tektonskim poremećajima, nabiranjem tla i formiranjem gorskih sklopova sastavljenih od granita, gnajsa, kristaličnih škriljevaca i eruptivnog kamenja. Podno tih masiva došlo je do pojave termalnih voda. Posebno su zanimljiva izvorišta tople vode u predjelu Velike. Kasnije erozije tla oborinskim i tekućim vodama formirale su u tom masivu brojne usjeke i vododerine, što je pridonijelo bogatstvu reljefa kao i raznolikosti samog terena. Reljefno gledano brdoviti predio Slavonije unatoč svojoj kompaktnosti omogućio je izgradnju dobrih komunikacija sjeverne Podravske nizine s Požeškom dolinom kao i južnom Panonijom.

Glavne su rijeke Orljava, Londža, Pakra i Bijela, koje pripadaju savskom porječju.

Klima je umjereno topla vlažna s toplim ljetom. Zime su umjereno hladne. Većina padalina pada u kasno proljeće i jesen, a najmanje zimi, u rano proljeće i ljeto. Ljeti se događaju i grmljavinski pljuskovi, ponekad s tučom. Nema izrazito vlažnih razdoblja. Gorski predjeli imaju više padalina i niže temperature.

Požeško-slavonska županija – Wikipedija

Županija je podijeljena na 5 gradova i 5 općina.

Gradovi:
Grad Kutjevo
Grad Lipik
Grad Pakrac
Grad Pleternica
Grad Požega
Općine:
Općina Brestovac
Općina Čaglin
Općina Jakšić
Općina Kaptol
Općina Velika

Gospodarstvo

Gospodarstvo županije, zbog posljedica prelaska iz socijalizma u kapitalističko društvo, te zbog raznih malverzacija koje su činile i čine razne političke strukture, nalazi se u krizi.

Industrija i poljoprivreda su najdohodovnije gospodarske grane, slijede trgovina i promet.Obradivo je nešto više od 40% površine. Poljoprivreda je najrazvijenija u Požeškoj zavali, a glavne su kulture kukuruz, pšenica, suncokret, uljana repica, šećerna repa i vinova loza. Svinjogojstvo je glavna stočarska grana. Industrija je koncentrirana u Požegi.

Značajna trgovačka društva su:

KUTJEVO d.d., Kutjevo, bavi se: vinogradarstvo i vinarstvom, uzgojem žitarica i drugih usjeva uzgojem goveda, skladištenjem i sušenjem žitarica u silosima, proizvode grožđe i vrlo kvalitetna nadaleko poznata vina, dorađuju sjeme (pšenice, kukuruza, šećerne repe, raži, zobi, uljane repice, krmne repice, stočnog i konzumnog graška), proizvode mlinarsko pekarske proizvode (sve vrste pšeničnog i raženog brašna, dnevno svježi kruh i slastice, trajne pekarske proizvode, mlince; program zdrave hrane: pšenične klice, posije, integralno brašno)
COLOR EMAJL d.o.o. Požega, proizvodnja kamina i dimovodnih elemenata
SPIN VALIS d.d. Požega, proizvodnja namještaja, ploča, piljene građe i elemenata
PLAMEN d.d. Požega, proizvodnja lijevano-željeznih proizvoda i kućanskih aparata
ZVEČEVO d.d. Požega, proizvodnja konditorskih proizvoda i žestokih alkoholnih pića
LIPIK GLAS d.o.o. , Lipik (proizvodnja lijevanog i tehničkog stakla)
MAGMA d.o.o. Požega, proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova
AGRONOM d.o.o. Požega, trgovine poljoprivrednim proizvodima, poljoprivrednom mehanizacijom te repromaterijalom za poljoprivredu
ORLJAVA d.d. Požega, proizvodnja muških košulja i ženskih bluza
PRESOFLEX-GRADNJA d.o.o. Požega, građevinarstvo
AUTOPROMETNO PODUZEĆE d.d. Požega, prijevoz putnika autobusima, turistička agencija
STRAGA TRANS d.o.o. Lipik, cestovni prijevoz robe
ALLES d.o.o. Požega, trgovina elektromaterijalom

Nosioci znaka «hrvatska kvaliteta» jesu:

Kutjevo d.d. Kutjevo
Orljava d.d. Požega
Ribnjačarstvo Poljana
Spin Valis d.d. Požega
Zvečevo d.d. Požega

Znamenitosti

Park prirode Papuk glavna je znamenitost u županiji. Osim toga, tu je i još nekoliko povijesnih građevina poput katedrale sv. Terezije u Požegi, dvorca u Trenkovu, ruševina Veličkog grada i srednjevjekovne utvrde u Kaptolu.

Dobra vijest za izletnike i ljubitelje prirode: Park prirode Papuk od ponedjeljka otvara svoja vrata - www.icv.hr

Školske ustanove

Socijalne ustanove

Zdravstvene ustanove

KONTAKT I ADRESA

Adresa:
Županijska 7
34000 Požega
Republika Hrvatska
Telefon:
034/290-290
Fax:
034/290-200

E-mail. uredzupana@pszupanija.hr

« (Previous Post)
(Next Post) »


Comments are Closed

© 2024: Poslovni turistički vodič | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress